Piwniczka w ogrodzie – rodzaje oraz budowa krok po kroku

Ciemna piwniczka w ogrodzie z wielką beczką w środku

Piwniczka ogrodowa, czyli inaczej po prosu ziemianka jest budowlą znaną od lat. Stosowano ją w czasach, kiedy o lodówkach nikt nawet nie śnił. Wówczas taka budowla była jednym słowem ogromnym skarbem. W dzisiejszych czasach również używa się i buduje piwniczki grodowe. Oczywiście dziś robi się to zupełnie inaczej. Ciągle jednak wykorzystuje się ją do przechowywania warzyw i nie tylko.

Czym dokładnie jest ziemianka? Dlaczego warto ją zbudować? Jak zrobić to odpowiednio? I co jeszcze warto o tym wiedzieć? Na wszystkie te i podobne pytania odpowiadamy poniżej. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.

Piwniczka w ogrodzie – ogólna charakterystyka budowli

Piwnica ogrodowa, czyli po prostu ziemianka, znana była już setki lat temu. Służyła wówczas, podobnie jak dzisiaj, do przechowywania żywności. To rozwiązanie bardzo praktyczne i ekonomiczne. Spiżarnia w ziemi pomaga przechowywać warzywa i owoce, praktycznie przez cały rok. Trafiają tam zazwyczaj takie zbiory, jak ziemniaki, jabłka, marchew, buraki czy kapusta.

Wszystko to magazynowane jest w odpowiedniej, niskiej i raczej stabilnej temperaturze. Warto wiedzieć, że niektórzy w takiej piwniczce przechowują również różnego rodzaju nalewki, domowe wina, a nawet przetwory.

Samodzielne zrobienie takiej ziemianki nie jest zadaniem łatwym, jednak z pewnością jak najbardziej osiągalnym. Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak taką piwniczkę wykonać i dlaczego warto się na to zdecydować i wykonać samodzielnie.

Ciemna piwnica z drewnianymi beczkami wypełnionymi warzywami i owocami
Źródło: Pexels

Dlaczego warto wykonać piwniczkę?

Piwniczka taka może kojarzyć się nam z dawnymi czasami. Zresztą przy niektórych domach można ją jeszcze spotkać. Zazwyczaj są stare i pochodzą z minionych wieków. Warto jednak wiedzieć, że takie piwniczki wracają do łask. Właściciela gospodarstw odnawiają stare, albo budują nowe, wytrzymałe ziemianki.

Dlaczego? Co ich do tego skłania? Przede wszystkim stała temperatura, która niezależna jest od pory roku i aktualnie panującej pogody. Temperatura w takiej ziemiance waha się w granicach między 5 a 8 stopni Celsjusza. Jest tam też specyficzny mikroklimat, dzięki któremu przechowywane warzywa i owoc doskonale się konserwują.

Podobnie dzieje się z domowymi wędlinami, podrobami i mięsem, czy własnymi serami oraz winami. W ziemiance możemy przechowywać to wszystko bez żadnych obaw, że zapasy się zepsują. W takiej piwniczce zresztą zmieści się ich o wiele więcej niż w lodówce.

Jeszcze innym zastosowaniem ziemianek jest przechowywanie w nich sprzętów i narzędzi. Niekiedy, w innych częściach świata, chociaż pewnie zdarza się, że i w Polsce, piwniczki służą jako schron. Chociażby przed huraganami czy innymi groźnymi zjawiskami atmosferycznymi.

Na dachu takiej ziemianki można posadzić ozdobną trawę, albo obsiać go kwiatami. Wówczas nasza piwniczka ogrodowa nabierze jeszcze walorów dekoracyjnych. Szczególnie pięknie taka aranżacja będzie prezentować się w ogrodach naturalistycznych i rustykalnych.

Budowa piwniczki ogrodowej krok po kroku

  • Wykop pod piwniczkę. Pierwszym krokiem jest wykonanie odpowiedniej wielkości wykopu. Dobrze, aby jej głębokość była większa niż 2 metry. Wykop musi być odrobinę większy, niż planowana wielkość naszej ziemianki. Ściany wykopu należy dokładnie zabezpieczyć deskami.
  • Wylej chudy beton oraz izolację przeciw wilgoci. To kolejny ważny krok. Aby uzyskać chudy beton wymieszaj cement, piasek i wodę. Taka warstwa powinna mieć około 10 centymetrów. Następnie należy wykonać wspomnianą izolację. Najlepiej jest zrobić ją z folii hydroizolacyjnej albo tak zwanej papy. Izolację umieszcza się bezpośrednio na wylanym betonie.
  • Zrobienie ścian. Teraz czas na zrobienie ścian naszej piwniczki. Sposobów na to może być kilka. My zajmiemy się ścianami betonowymi. Pierwszym krokiem jest więc wykonanie deskowania oraz zbrojenia ścian. Beton należy wlać w przygotowany wcześniej szalunek albo murowanie z bloczków fundamentowych. Zostawimy odpowiednią ilość miejsca na otwory wentylacyjne i końcówki zbrojeń. Całość zostawiamy na około miesiąc, aby beton zastygł. Po tym okresie czasie zdejmujemy szalunek. Ostatni krok na tym etapie to wykonanie schodów oraz ułożenie posadzki.
  • Strop. Teraz czas na wykonanie stropu. Na początek ustawmy rusztowanie, takie które podtrzyma strop. Przed zalaniem betonem należy połączyć pręty zbrojeniowe ze ścian z tymi pochodzącymi ze stropu. Później zalewamy strop i znów odczekujemy około miesiąca.
Piwnica wyłożona białymi cegłami z mnóstwem drewnianych beczek w środku
Źródło: Pexels
  • Izolacja. Teraz czas na wykonanie izolacji ścian oraz stropu przez wilgocią i zimnem. Można wykorzystać do tego folię budowlaną, styropian albo wełnę. Gdy mowa o stropie, to warstwę izolacyjną możemy przykryć ziemią i posiać na wszystkim trawę albo posadzić takie rośliny, jakie tylko nam się podobają.
  • Zamykane drzwi. Ostatnim krokiem w całym tym działaniu jest wykonanie drzwi oraz zabezpieczenie ich przed mrozem, wilgocią czy słońcem. Tradycyjne ziemianki bardzo dobrze prezentują się z drzwiczkami drewnianymi. Najpierw należy je zagruntować, później nałożyć lakier zewnętrzny oraz lakier ochronnno-dekoracyjny.

Related Posts

One thought on “Piwniczka w ogrodzie – rodzaje oraz budowa krok po kroku

  1. Mamy taką ziemiankę w ogrodzie, jeszcze zbudowaną przez pradziadka, i naprawdę sprawdza się nam do tej pory. Super sprawa!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close